Sunday 21 June 2020

"Itono betvarkė" ir tėvo diena Didžiojoje Britanijoje

Didžiojoje Britanijoje tėvo diena yra švenčiama trečią birželio sekmadienį. Tai diena skirta pagerbti tėvus, senelius, uošvius.
Tą dieną daugelis žmonių stengiasi aplankyti savo tėvus ir pasveikinti su šia švente. O kokios šventės be dovanų? Tą dieną yra dovanojami kaklaraiščiai, šlepetės, kojinės ar kiti drabužių elementai.
Vos pasibaigia mamos diena, tuoj prekybos vietose atsiranda atvirukai skirti tėvo dienai, su skambiais užrašais:"Geriausias tėtis pasaulyje", "Mano tėtis kietas" ir t.t.
Likus savaitei iki šios dienos, mokyklos padeda vaikams padaryti atvirukus, dovanėles tėtėms o mamos padeda vaikams paruošti pusryčius.
Jei mamos dieną valgoma daug saldumynų, tai tėčio dieną-grilinama arba laikas leidžiamas vietiniame alaus bare.
Apie alaus barus šiandien nerašysiu, bet noriu pasidalinti vienu britų desertu, kuris pavadintas-"Eton mess" (Itono betvarkė). Šis desertas atsirado apie 1930 m. Itono koledže. Tai prestižinė mokykla, kurioje mokosi Didžiosios Britanijos aristokratų ir turtingųjų vaikai (berniukai). 
Anot pasakojimų, šis desertas atsirado vienos iškylos metu, kuomet buvo suniokotas vienas krepšys, kuriame buvo morengų pyragaičiai su grietinėle ir uogomis. Tai kas iš jų liko ir buvo pavadinta "Eton mess".
Paprastai šis desertas yra sluoksniuojamas taurėse ar permatome inde:laužyti morengai, grietinėlė, uogos, morengai... Tačiau aš pagaminau šventiškesnį variantą, kurį pamačiau kadaise internete.
Šiam desertui naudojau pirktus morengo krepšelius, nes jį ruošia vaikai, bet jei turite savo morengų receptą-puiku. Kepkite savo virtuvėje patys.


4 vnt. apie 10 min.

4 morenginiais krepšeliai
300 ml plakamos grietinėlės
3 šaukštai cukraus pudros
1 šaukštelis vanilės ekstakto
1 sauja uogų(naudojamos braškės arba avietės)
kelios šviežių mėtų šakelės

Dubenyje išplakame grietinėlę su cukraus pudra ir vanile iki standumo. Plakti reikėtu vidutiniu stiprumu apie 3-4 min.
Į morengų krepšelius dedame uogų, ant viršaus grietinėlės kremo.
Puošiame likusiomis uogomis ir mėtų lapeliais.




No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...