Thursday 22 November 2018

Itališkas rizotas su grybais.

Ar man taip atrodo ar laikas tikrai skrieja žaibišku greičiu? Kasdien skubame ir nepastebime kaip pralekia dienos, savaitės, mėnesiai...
Tačiau, kad ir kaip skubėtum, suktumeisi darbų virtinėje, vis tiek norisi kažko skanaus. Ko nors paprasto...
Risotto - šiaurės Italijos ryžių patiekalas, kuris turi daug atmainų.
Rizotas iš ryžių, bet ne košė. Jei ryžių košė yra vaikystės maistas, tai rizotas - suaugusiųjų. Ir ne todėl, kad į patiekala pilama vyno, o todėl, kad šis patiekalas reikalauja atidumo ir dėmesio.
Šiandieną dalinuosi paprastu receptu ( be mėsos) su grybais. Aišku, būtu puiku, jeigu dėtumėte miško grybus, bet pas mus dėja, tik pievagrybiai.
Tikrai skanus gavosi patiekalas.

4 asmenims, 80 min.

250 gr. rizoto ryžių „Arborio“, „Carnaroli“ arba „Vialone Nano“,
100 ml. vyno ( naudojau sausa baltą),
1 v.š. sviesto,
1 l. daržovių sultinio,
3 v.š. alyvuogių aliejaus,
1 svogūnas,
3 skiltelės česnako,
200 gr. grybų,
žiupsnelis  aitrios paprikos miltelių,
žiupsnelis druskos,
žiupsnelis maltų pipirų,
žiupsnelis smulkintų krapų,
100 gr. tarkuoto permezano sūrio.

Pievagrybius nuvalykite, supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su sviestu.
Puode, kuriame ruošite patiekalą įkaitinkite aliejų ir apkepinkite smulkintus svogūnus bei česnakus. Kai svogūnai taps skaidrūs, suberkite ryžius, išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai sugers visą svogūnų skystį. Tada supilkite vyną. Kai ryžiai sugers vyną, po truputį pilkite karštą sultinį. Kiekvieną kartą įpylus sultinio, ryžius gerai išmaišykite, kad nepriliptu prie dugno. Visada pilkite sultinį tik tada, kai ryžiai jį sugers visą. 
Kai supilsite visą sultinį, berkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite kepintus grybus. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą sūrį.
Skanaus.



No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...