Kalėdos-laukiamiausia metų šventė ne tik Lietuvoje, bet ir Anglijoje. Čia kalėdinių dekoracijų nusipirkti galima jau net spalio mėnesį, o eglutės anglų namuose spindi jau nuo lapkričio vidurio.
Anglai, skirtingai nė lietuviai,Kūčių vakaro neturi, jiems tai tiesiog Kalėdų išvakarės(Christmas Eve). Kalėdų dieną prasideda šventės, kai visi susėda prie šventinio stalo,atidaro krekerius(į popierių suvyniotas sveikinimas ir maža smulkmenėlė)ir tuomet prasideda puota su daug maisto.
Tradiciškai ant stalo puikuojasi kalakutas su daržovėmis ir padažumaltos mėsos pyragai, pyragaičiai su džiovintais vaisiais, tradicinis Kalėdiškas vaisių pudingas su konjaku.
O Gruodžio 26 d. vadinasi BOXING DAY, tradiciškai šią dieną išpakuojamos dovanos. Nors šios dienos ištakos byloja, kad būtent tą dieną buvo dalinamos dovanos ir pinigai neturtingiems.
1 kg džiovintų vaisių (razinos,abrikosai, slyvos,datulės,spanguolės)
250 g džiuvesėlių
200 g miltų
1/2 šaukstelio tarkuoto muskato riešuto
1/2 šaukšto cinamono
1 šaukštas prieskonių mišinio
250 g rudojo cukraus
1 citrinos žievelė
1 apelsino žievelė
2 kiaušiniai
2 šaukšteliai kepimo miltelių
250 g sviesto
8 šaukštai brendžio arba konjako + 5 šaukštai brandinimui.
Visus džiovintus vaisius susmulkinkite ir sumaišykite su citrinos ir apelsino žievelėmis.
Brendį užpilkite ant vaisių. Išmaišykite ir palikite per naktį.
Cukrų ištrinkite su minkštu sviestu iki purumo, sudėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, prieskoniais, cinamonu, muskatu ir įmaišykite į kiaušinių masę. Suberkite džiovintus vaisius ir gerai išmaišykite.
Gilią kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. Kepkite 150 C. apie 1 val. ir sumažinus temperatūrą iki 140 C kepkite dar 1.5 val.
Kai pyragas iškeps ir atvės,palaistykite dar brendžiu ir suvyniokite į foliją. Brandinkite bent jau savaitę.
No comments:
Post a Comment