Monday 21 December 2020

Jorkšyro mėsos pyragas

Jorkšyras garsėja kaip šių kiaulienos  pyragų sostinė.  Anglai labai didžiuojasi savo šiuo gaminiu ir be jo nepraeina nė viena šventė, o ypač Kalėdos.

Aš pati gyvenu Jorkšyro grafystėje ir šitokius pyragus kepu retai(aišku Kalėdų stalui), bet jie tuo ir patinka, kad būna retai pas mus ir užtat laukiami.

Galima gaminti mažus, kiekvienam atskirai, galima didelius , kuomet visi atsipjauna po gabaliuką.

Tradiciškai jie valgomi šalti.



50 g taukų

50 g sviesto

340 g  miltų

1 kiaušinis

900 g kiaulienos(sprandinės ir papilvės)

šviežio šalavijo lapeliai

druskos ir pipirų pagal skonį

Sultiniui:

2 kiaulės kojos

3-4 lauro lapai

3-4 skiltelės česnako

keli grūdeliai juodųjų pipirų

Kiaulieną sumalkite arba peiliu sukapokite iki smulkių gabaliukų ir sumaišykite su smulkintu šalaviju, druska bei pipirais.

Taukus ir sviestą ištirpinkite. Supilkite į miltus ir greitai išmaišykite. Tešla turi būti šilta. Įmuškite kiaušinį ir vėl greitai išminkykite tešlą.

20 cm skersmens kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi, kad lengviau išsiimtų pyragas.

Kol tešla šilta, greitai iškočiojame lakštą ir įtiesiame į kepimo indą padarydami šulinį(dalį tešlos atidedame viršui).

Į tešlos šulinį sudedame smulkintą kiaulieną ir užklojame tešlos "dangteliu". Galite suformuoti lapelius, gėlytes...Tešlos viršuje padarome mažą skylutę, per kurią su švirkštu pilsite sultinį.

Dedame pyragą į 180 C orkaitę ir kepkite 2 val.

Į puodą dedame dvi kiaulės kojas, lauro lapus, pipirus, česnako skilteles ir užpilame 1.5 l vandens. Verdame apie valandą, kol skysčio sumažės per pusę. Perkošiame sultinį.

Kol sultinys šiltas su švirkštu arba kitokiu piltuvėliu per skylutę supilame sultinį. Paliekame pyragą visiškai atvėsti ir tada išimame iš kepimo indo.

No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...