Monday 8 June 2020

Khachapuri-gruziniškas sūrio paplotėlis

Gaminti su mielėmis, man labai didelis iššūkis. Nes niekada nemėgau mielinių gaminių, o ir pagaminti kažką su mieline tešla ne visada gaunasi.
Tačiau mečiau sau iššūkį ir padariau. Gaminau gruziniškus Chačiapurius, kurie panašūs į picų paplotėlius su varške, o ant viršaus geltonuoja kiaušinis.

 8 vnt. apie 2.5 val.

3/5 stiklinės miltų
1/2 stiklinės pieno
1 stiklinė vandens
1 šaukštelis sausų mielių
1 šaukštelis druskos
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas aliejaus

Įdaras:
1/5 stiklinė tarkuoto fermentinio sūrio
1 stiklinė tarkuoto mocarelos sūrio
1/5 stiklinės  feta sūrio
8 putpelių kiaušiniai 
1 vištos kiaušinis aptepimui
1 šaukštas žalumynų(krapai, čiobrelis, rozmarinas)

Dubenyje sumaišome sausus ingredientus:miltus, mieles, druską ir cukrų. Pašildome šiek tiek pieną, kad būtų šiltas, bet ne karštas. 
Sudedame sausą mišinį į virtuvinį kombainą, supilame šiltą pieną, šiltą vandenį ir maišome (kablio formos antgaliu), kol tešla taps elastinga ir vientisa. Jei neturite virtuvinio kombaino, tuomet teks maišyti rankomis. Kai tešla bus vientisa, įmaišome aliejų.
Iš tešlos suformuokite apvalų rutulį ir uždengus virtuviniu ranklšluosčiu padėkite šiltai, kad tešla pakiltų dvigubai.
Kai tešla pakils, ją dar kartą išminkykite rankomis ir vėl uždengus rankšluostėliu palikite kilti antą kartą maždaug pusvalandžiui.
Kol tešla kylą antrą kartą, pasiruošiame sūrių įdarą: visus sūrius sumaišome, pagardiname žalumynais(drąsiai galite naudoti kokius mėgstate, dėti galite ir džiovintus).
Iš tešlos padarykite 8 vienodo dydžio tešlos gabaliukus ir juos lengvai pakočiokite suteikdami  pailgą laivelio formą(galite ir su rankomis ištampyti).
Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir perkelkite tešlą į ją. Tada į centrą dėkite sūrių masę, paskleiskite per visą ilgį, palikdami 1 cm pločio kraštelius.
Kraštelius užlankstykite į vidų(padarydami bortelius), o galus sujunkite, kad laikytų ir nepasileistų įdaras kepdamas.
 Patepame plaktu kiaušiniu ir dedame į orkaitę 200 C. apie 15 min. Tuomet su šaukštu padarykite griovelius ir įmuškite putpelių kiaušinius. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 5 min. Kiaušinis turi būti iki galo neiškepęs.
Traukiame iš orkaitės ir valgome, kol karštas, nors skanus ir šaltas.

Šaltinis:simplyhomecooked.com

No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...