Sunday 20 January 2019

"Išvirkšti" balandėliai

Kartais vakare, atsigulusi į lovą ir prieš pradėdama skaityti kokią literatūrą, bandau įsivaizduoti kokie bus mano kitos dienos pietūs.
Dažnai regiu save virtuvėje, groja rami muzika, o aš atsipalaidavusi pjaustau salotas, ruošiu pietus... Bet realybėje būna viskas kitaip.
Dažniausiai iš vakaro suplanuoti pietūs pasikeičia į tos minutės suplanuotus pietus.
Kad ir šis patiekalas.
Planavau virti cepelinus, jaučiau jų skonį burnoje ir sugalvojau, kad neturiu bulvių krakmolo ( visada jo dedu, nes iš angliškų bulvių ne visada gaunasi jie), nuvažiuoju į šalia esantį prekybos centrą ir skersai išilgai kelis kartus praeinu, o bulvių krakmolo taip ir nerandu... Tada puolu gaminti balandėlius, nes be bulvių krakmolo nerizikuosiu gaminti cepelinų :)
Tad visai neplanuotai pagal mano scenarijų namuose pakvimpa naujais atradimais. Eiliniai balandėliai - nuobodu, tad gaminu "išvirkščius". Geriau jau būčiau negaminusi, nes man vieno neužteko :) Labai skanūs, neįprasti. 
Juos reikia kepti orkaitėje, bet aš iškepiau keptuvėje, o vėliau patroškinau su padažu. Abu variantai geri, bet man norėjosi būtent minkštesnių ir sultingų.
Tai ar žinote kas pas jus šiandien pietums? 

5 asmenims, apie 1.5 val.

600 gr. kalakutienos faršo,
100 g. ryžių,
2 kiaušiniai,
pagal skonį maltų kvepiančiųjų pipirų,
pagal skonį druskos,
pagal skonį dž. raudonėlio,
pagal skonį dž. čiobrelio,
2 riekutės baltos duonos ( nebūtina),
1/2 nedidelio kopūsto ( naudojau pailgą),
1 morka,
pagal skonį tarkuoto muskato riešuto,
pagal skonį česnakinės druskos,
2 v.š. pomidorų padažo,
2 v.š. grietinės,
1 st. vištienos sultinio arba vandens,
aliejaus.

Ryžius išverdame ir atvėsiname.
Baltos duonos riekeles pamirkome vandenyje ir nuspaudžiame.
Į faršą dedame virtus ryžius, nuspaustą duoną, mušame kiaušinius ir pagardiname pipirais, druska, raudonėliu bei čiobreliu. Gerai išminkome masę.
Morką sutarkuojame, o kopūstą labai smulkiai supjaustome (galite sutarkuoti burokine tarka) ir daržoves patroškiname keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kai daržovės beveik suminkštės pagardinkite česnakine druska ir muskato riešutu.
Iš mėsos masės formuokite plaštakos dydžio blyną, dėkite po šaukštą įdaro ir suformuokite kukulį kaip cepeliną.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite balandėlius. Kai balandėliai gražiai apkeps, bet dar nebus iki galo iškepę perdėkite į puodą tinkamą troškinimui ir užpilkite sultiniu. Ant nelabai stiprios kaitros troškinkite 15 min. Sudėkite grietinę ir pomidorų padažą ir patroškinkite dar kelias minutes.
Skanu su bulvių koše.
p.s.kaip minėjau galite suformuotus balandėlius kepti orkaitėje be jokio padažo, tik šiek tiek patepę skardą aliejumi.



No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...