Ar jaučiate kaip nenumaldomai bėga dienos? Gruodis jau įpusėjo, iki gražiausių metų švenčių lieka visai nebedaug.
Aš namuose užsisukusi darbais, mokslais, vaikų koncertais...
Šiandieną vakare bažnyčioje vyks vaikų kalėdiniai koncertai, kuriame vieną iš pagrindinių rolių atliks mano mažoji. Nekantraudama laukiu to vakaro.
O namuose orkaitė veikia visu pajėgumu, nes tai tą kepu, tai aną...
Pas mus kūčiukų taip lengvai nenusipirksi, nes angliškuose parduotuvėse tokių nerasi, o iki lietuviškos parduotuvės nuvažiuoti yra nemažas kelio gabalas. Tad prieš šventes visada išsikepu pati tam kartui, kad užtektu visiems pasimėgauti ir liktu Kūčių vakarui.
Šį receptą išmokė mano močiutė, kuriai dabar jau 83 m. ir kūčiukų jau nekepa.
Pagal šį receptą gaunasi labai skanūs, traškūs ir neištęšta piene.
Kiek gausis vienetų - nerašau, nes priklauso nuo to, kokio dydžio darysite, bet garantuoju, kad tikrai užteks visiems namiškiams.
apie 2 skardos, apie 3 val.
250 gr. miltų,
125 ml. šilto vandens,
10 gr. šviežių mielių,
50 gr. cukraus ( galite ir mažiau),
2 v.š. aguonų,
2 v.š. bekvapio aliejaus,
žiupsnelis druskos.
Šiltą vandenį sumaišykite su mielėmis ir cukrumi,sudėkite puse kiekio miltų ir užmaišykite tirštą tešlą.
Pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje pakilti.
Kai tešla pakils, suberkite likusius miltus, aguonas, druską ir minkykite tol, kol tešla atlips nuo indo sienelių.
Perdėkite tešlą į švarų indą, pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje ir pakils. Tešlos turi padvigubėti.
Ant miltuoto stalviršiaus iš tešlos formuokite ploną virvelę ir supjaustykite mažais gabaliukais.
Dėkite į skardą ištiestą kepimo popieriumi, kad kūčiukai neliestu vieni kitų.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 C. 10 -15 min., kol gražiai paruduos.
Laikykite sandariame inde iki, kol prireiks.
Šaltinis:mano močiutė Antanina.
No comments:
Post a Comment