Sunday 15 December 2019

Silkė pataluose įdomiau

Na nebūtume mes lietuviai jei taip nemylėtume silkės. Be silkės mes neįsivaizduojame šventinio stalo, pas manę silkės šaldytuve turi būti kasdien, kaip ir juodos duonos.
O ar žinote, kad seniau silkės nemėgo žmonės ir ji buvo tik prasčiokų ir gyvenimo malonumų atsisakiusių vienuolių maistas? Tačiau viskas pasikeitė, kai vienas olandų jūreivis sugalvojo dar esant laive pradėti statinėse sūdyti silkę ir krantą ji pasiekdavo skani.
Dar ir dabar Olandijoje pirmą birželio šeštadienį yra švenčiama silkės diena, kurios metu pirma šviežiai sūdytos silkės statinė yra padovanojama karaliui, o kita statinė parduodama labdaringame aukcione.
Oi kiek dar daug sužinojau apie silkę, kad jau galėčiau ilgiausią straipsnį surašyti :)
Šią silkę patobulinau ir gaminau tv laidoje LaMAISTAS, o dabar dalinuosi su jumis, kad ir jūs pasigamintumėte.
Tai ne tik skanus, stilingas, bet ir patogus valgyti užkandis. Jei naudosite veganišką majonezą(veganiškas salotų kremas) ir ant viršaus nedėsite kiaušinių, bus puikus patiekalas ant stalo su dvylika patiekalų :)

3 asmenims, apie 20 min. ir 2 val šaldytuve

3 riekės duonos
100 g virtų burokėlių
1 silkės filė
3 šaukštai majonezo
1/2 raudono svogūno
1/4 citrinos sulčių
50 ml vandens
1 šaukštelis želatinos
žiupsnelis druskos
pagal poreikį žalumynų
3 virti putpelės kiaušiniai

Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti 10 min.
Konditeriniu žiedu arba aukštomis apvaliomis sausainių formelėmis išspaudžiame duonos riekeles. Žiedo nenuimame.
Silkę supjaustome vienodo dydžio gabaliukais ir sudedame ant duonos apskritimų po lygiai. Ant viršaus dedame smulkintus svogūno kubelius.
Į trintuvą dedame burokėlius, majonezą ir išspaustas citrinos sultis, gardiname druska. Sutriname iki vientisos masės.
Išbrinkintą želatiną ištirpiname garų vonelėje ir pamažu supilame į burokėlių masę. Gerai išmaišome.
Šaukšto pagalba burokėlių tyrę supilame ant duonos su silke ir dedame porai valandų į šaldytuvą sustingti.
Puošiame virtu putpelės kiaušiniu ir žalumynų lapeliu.


Nuotraukos iš portalo LaMAISTAS.lt

No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...