Wednesday 5 April 2017

Croquembouche tortukas.

     Šį tortuką ruošiausi daryti savo gimtadieniui, nusipirkau floristinę kempinę, bet taip ir nepadariau...Vakar vyresnėlis patempė lūpą, kad sesė suvalgė paskutinius jo saugotus plikytus pyragėlius, tai šiandien toptelėjo mintis, kad gal padaryti tą tortą jo mielos katytės gimtadienio proga? Įtariu jau visi juokiatės iš tokios progos...Aš irgi juokčiausi, bet...Vaikai pareiškė norą švęsti katytės mūsų 1 m.gimtadienį.Jau ir savo draugus sukvietė į balių, laimė, kad atkalbėjau cha cha cha...Žodžiu taip, pas mus šiandien balius, nes vaikai būtu nedovanoja man, jei nebūčiau tos progos paminėjusi.
      Kas mėgsta plikytus pyragėlius, tai tortas  (yra ką veikti kol sumeistrauji) bus pats tas...Aišku, jeigu tingit žaisti su pyragaičiais, nusipirkit jau gatavų, bet man neišdegė tas...Kiek vaikščiojau po savo rajono parduotuves, apvalių ir neapveltu šokoladu niekur neradau, tik pailgus pyragaičius.
      Šokoladą ištirpintą laisčiau pienišką, bet labai gražu būtu su spalvotu ir papuošimai būtu geriau tikri, o ne kaip mano- dirbtinės gėlės :)


Tešla:

  • 125 ml.pieno,
  • 125 ml.vandens,
  • 115 gr.sviesto,
  • žiupsnelis cukraus,
  • žiupsnelis druskos,
  • 250 ml.miltų,
  • 5 kiaušiniai.

Vandenį, pieną, druską, cukrų užvirinti su sviestui, suberti visus miltus ir intensyviai išmaišyti, kol ant puodo dugno nesusidarys plona plėvelė. Nukaisti, truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant. Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti. Tešla turi būti tiršta, blizganti, glotni. Gaminius spausti per konditerinį maišelį . Priklausomai nuo dydžio gaminiai kepami 200 – 220 C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje. 

  Kremas:

  • 600 ml.pieno,
  • 4 tryniai,
  • 6 šaukštai cukraus,
  • 30 ml.krakmolo,
  • 50 gr.sviesto,
  • 500 gr.šokolado ( naudojau balta)
  • vanilės ankštis.
Pieną užvirinti su perpjauta vanilės ankštimi, ugnį sumažinti ir virti ant mažos ugnies 5 minutes. Išsukti trynius su likusiu cukrumi ir krakmolu, užpilti per sietelį verdančiu pienu ir kaitinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštės. Sudėti susmulkintą šokoladą, gerai išmaišyti, po to įdėti sviesto ir vėl išmaišyti. Uždengti kremą plėvele (tiesiog padėti ant paviršiaus) ir ataušinti.
Ataušusius pyragaičius įdaryti kremu. Šio atveju teks pasidarbuoti antgaliu su ilgu galiuku, nes pyragaičių  pjauti nepatariama. 
    

    Glajus:

150 ml.grietinėlės,
200 gr.šokolado,
50 gr.sviesto.

Glajui šokoladą ištirpinti su sviestu ir grietinėle.Išmaišyti.

  Surinkimas:Floristinę kempinę nupjauti padarant  kūgio forma ( man truputį nelygiai gavosi).Aplipinau folija.Tada susmeigiau medinius dantų krapštukus ir smeigčiau pyragaičius.Užpyliau tarpais glajaus.
    Puošiam kaip kam patinka.

         Šaltinis:Žaidžiame virtuvę.

No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...