Tuesday 9 June 2020

Čenakai-mėsos troškinys moliniame puodelyje

Keliavom, keliavom ir su #KarantinoSkoniuKeliones komanda atkeliavom į Gruziją. Gruzija arba Sakartvelas yra be galo graži šalis, vaišinga šalis, tad turėjom ką pasirinkti savo virtuvei. 
Iš tiesų gruzinai daug kulinarinių tradicijų perėmė iš kitų tautų-turkų, iraniečių. Gruzinai labai mėgsta mėsos patiekalus, noriai kepa juos ant atviros liepsnos. Dar gruzinai mėgsta labai žalumynus, gausiai gardina patiekalus žolelėmis.
Dar ką pastebėjau, tai gruzinai labai mėgsta riešutus ir deda juos visur:į sriubas, mėsos patiekalus, padažus...
Aš gaminau viščiuką tabaca ir šalia jo tiekiau graikiškų riešutų padažą,kuris išties labai gardus, bet apie tai kada nors vėliau.
O dabar dalinuosi čenakų receptu, kuris man labai patinka(ne tik man, visa šeima išprotėjusi dėl jų). Juos gaminti išmokė teta L., bet kai šiai savaitei ieškojau autentiško čenakų recepto, supratau, kad tai ką manę mokė, skiriasi nuo tikrųjų gruziniškų.
Ilgai ieškojau to recepto, bet radusi ėmiausi darbo.
Čenakai-tai patiekalas gaminamas moliniuose puodynėse ir dažniausiai gaminami su aviena. Bet kiekviename tos šalies kampelyje yra vis kiti šio patiekalo variantai. Man labiau norėjosi vištienos, tad gaminau būtent su ja. Viską palikau kaip ir turi būti, tik pakeičiau mėsą. Jei jūs mėgstate avieną-gaminkite su ja.

4 asmenims, 2 val.

600 g vištienos arba kitos mėsos
1 didelis svogūnas
2 bulvės
2 nedideli baklažanai
4 skiltelės česnako
3 pomidorai
1 šaukštas pomidorų pastos
2 morkos
1 šaukštas smulkintų petražolių
1 šaukštas smulkintų krapų
pagal skonį druskos bei pipirų

Įkaitiname orkaitę iki 175 C.
Visas daržoves susmulkiname, mėsą supjaustome vieno kąsnio gabaliukais.
Sluoksniuojame viską moliniuose puodeliuose(mėsa, daržovės,pomidorų pasta, žalumynai, mėsa...). Viską susluoksniavus užpilame kelis šaukštus vandens, pagardiname druska bei pipirais ir dedame į orkaitę apie 1 val.
Nemaišome.
Likus iki kepimo pabaigos keliom minutėm, užberiame dar žalumynų ant viršaus ir baigiame kepti.
Skanaus.
p.s. jei neturite molinių puodynių, naudokite puodą su dangčiu tinkamą orkaitei.

Šaltinis:allrecipes.com

No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...